Akustik

Textil är ett perfekt material att komplettera andra akustiska lösningar med. Speciellt gardiner som är utvecklade för att absorbera ljud. Jämfört med andra ljudabsorbenter är de billiga, flexibla och inte minst snygga. Dessutom fyller de samma funktioner som vanliga gardiner. De blir en del av inredningen som kan skärma av, reglera ljuset och skapa rum i rummet.


Liksom andra ljudabsorbenter är akustiska textilier mest effektiva mot relativt högfrekventa toner. På en arbetsplats kan det exempelvis handla om ventilationssystem, elektriskt surr och inte minst störande samtal. För konversationer och speciellt mobilsamtal är något av det mest störande som finns på en arbetsplats. Våra hjärnor är programmerade att förstå och hitta en röd tråd. Med tanke på att vi oftast bara hör den ena personen i ett mobilsamtal blir det därför svårt att koncentrera sig på något annat.


När vi testar våra akustiska textiler hängs de både 10 och 15 cm från väggen. Det är också där någonstans de absorberar som mest ljud. Så häng dem på 10–15 cm från väggen om du vill ha ut så mycket ljuddämpning som möjligt av din akustiska gardin. Dessutom dämpar gardinen mer ljud ju mer veck det är på den. Tänk också på att ljudet studsar mellan parallella ytor, alltså mellan väggarna eller golvet och taket. Så det gör stor skillnad även om bara en av ytorna har en ljudabsorbent. Och kom ihåg att en gardin kan användas på fler ställen än framför ett fönster. Den kan exempelvis dölja en tråkig gipsvägg med dåliga ljudegenskaper eller användas som en flexibel vägg för att skapa rum i rummet.